Assalamualaikum.....

Selamat Datang .....
rumah ni rumah aku ..

tk suka takpa ..
suka sila follow yer.
...


Monday, February 21, 2011

busy2 mengejar aku

Assalamualaikum ....adula lamanya aku tak update blog ..bukan aku tak nak update tapi kesibukan yang melanda ....tempahan dr minggu lepas ..masuk pulak untuk minggu ni dan minggu depan dan bulan fully booked...hr tuh aku sakit perut yang teramat hubby aku pun tak tahu, dia kena kerja minggu lps ..g pagi balik malam..so aku sakitlah sorang2 sampai member fbnya tempahan terpaksa aku tolak ..sorry MY.
  ni kul 3 karang aku kena mengedot skali lagi sbb ade org tempah pagi tadi mengedot dah hr ni mengedot lagi adeesss penat gila baban aku ...takpa2 hr rabu aku leh rehat khamis ade balik tempahan cupcake ..40biji je ..oklah tu kan dr takda hahhahaha :) alang2 masyuk gak hr2 ...Kelmarin aku wat roti bun choclate ngan bun manis ...alhamdulillah hbs 15 bungkus..blhlah lps beli cekelat anak2 :).Aku amik masa jap ni untuk  merehat diri jap lagi nak sambung balik ..so chow ...insyaallah rabu aku update k ..tata

Tuesday, February 15, 2011

Bun coklat versi BM

 Assalamualaikum ....wbt ..Salam maulidur Rasul ..syukur alhamdulillah dgn izin Allah s.w.t ...bun choclate aku ...jadi seperti yang aku hrpkan ..hhehhe ..sedap woooo takleh tahan ....dia punya inti choc...mabelesss ..wallaaaaaaa ...adeii malas nak citer banyak ..nnt korang kata aku ...cam bagus jaakkk ...tp ade aku kesah?hahhahah
 jom layan gambo ....


Gambo dibawah menunjukkan roti yang br diletak inti tgh menunggu kembang

 Ini pulak setelah kembang ..bersedia untuk dibakar ..tak sabo pulakk aku hehehehehhe


 Tadaaaaaaaaa....setelah siap dibakar ....mak aiii dia punya bauuu semerbak setaman adesss taklehh tahan maaa heheheh



 Penuh seloyang ......bio kembang betul2 br bakar br gebu okkaa


 Separuh sudah ...kejap je ...anak2 aku makan laju bebeno ..ekekek


Roti ni nak posing ....





   Itu intinyaa........

Resepi ..cuba check balik resepi bun coklat n3 aku bulan lps sama je ..:) .Jangan lupa try k ...dan yang dekat2 dungun nak order roti ni kee roti mana2 lahh ..sedia menerima tempahan ...ok  chow...lalallalallal

Sunday, February 13, 2011

aiskrim2....lai lai lai

 Hari ni kita makan aiskrim bg menyejukkan badan ..menyegarkan tekakkkk dan menambahkan kalori yang sedia ade........anak2 aku sibuk suh buat aiskrim ..aku pun watlah ...meh kita tgk barang2 dan selongkar apa yang ade didapur kita yang agak2 blhlahh masuk dalam aiskrim ni ..jgnlahh letak syur bendi ke ...bawang ke..tak munasabah ..jgn cari pasal yer...

ok barang2 nak wat aiskrim ni mmg simple ..............jom semak

3/4 susu pekat manis...cukuplah jgn setin manis gilerrrrrrrrr..leh detect kencing manis sampai 15 ni

1/2 tin susu cair 
1/2 tin air susu tepung ..ni cara aku ...nak bg lemak2...sedapp brkrim
1sudu besoo ovellete .
telur aku tak letak sbb taklehh g aa kalau letak telur..ahhahah sbb aiskrim ni mana masak kan kan?

so crnya....
masuk semua dlm mangkuk dan mixer...aku ade mixer cam gini so aku masukkan semua then bio mesin wat kerja cam gini

dah berkrim dah rata je ....masukkan dlm tupperware apa2lahh then masuk dalam peti semalaman ....hiaslahh dgn apa2 pun hiasan jadilah macam ni ..



 oklah layanlag gambo ni pastuh ...
kalau suka perisa coklat masukkn 5 sudu besar serbuk koko...letalah choc rice dlm tuh ...
kalau suka mango...beli mangga masak ...amik isi blender dan kacau dlm aikrim wallaaaaaaaaaa ..masyukk
kalau suka durian ..amik durian ..buat mcam mangga tadi ..
kalau suka petai?hahahhah buatlahhh kalau tergamak..aku tak tergmak nak makan aiskrim perisa petai ...!!hahahah 
layanzzzzzzzzz 

Saturday, February 12, 2011

Renungan sama2

 Assalamualaikum.....heheh..takda resepi hr ni sbb..bukan aku tak buat roti...3 roti semalam...satu pun aku tak teringat nak amik gambo...habis licin..:) Laku semalam jual roti....so aku ingat nak wat roti lagi hr ni tp mood aku cam hampehhh je hr ni!!betul2 hampeh.....so takda mood nak meroti..tkd mood nak masak...aku ade mood nak bersantai2....berpoya2..so korang masuk blog aku hr ni....just baca jelah n3 aku membebel2 ni yer....
  Minggu depan start hari rabu ....sekolah anak aku ade sukan...so bersukanlah aku ngan anak2...anak aku mmg minat bersukan ....dr darjah satu mmg masuk sukan .....lagi2 yang sulung sepatutnya dia masuk 6 acara ..tp cikgu tolak kena masuk 4 acara je....tak leh lebih ..heheheh kesian plak dia aku tgk ....tkpalahh..4 tuh pun dah banyak dahh..kunk pegsan plak lari banyak2 ye dak ...yang no 2...satu je...hehheheh lompt jauh rasanya...yang no3 masuk sukaneka..hahhah yang tuh mmg dok rok cetong ....ehheheh dok rok cetong tuh maksudnya tak laratlahh ....ok ...
  Meh kita bercerita pasal anak2 ....bila kita dah ade anak2 yang meningkat dewasa ni macam2 masalah dan macam2 ragam yg kita terpaksa lalui dan hadapi ...aku telah merasa sedikit sebanyak tempiasnya sekarang ....Ya Allah kadang2 tak terlarat nak memikulnya ...itu baru 2 orang yang br meningkat besar kalau dah semua sekolah menengah aku rasa akulah orang yang paling banyak menangis  :(
  Suami aku selalu cakap ngan aku ..bila anak2 semakin meningkat dewasa..jadikanlah diaorang sebagai kawan2 kita atau sahabat yang blh berkongsi masalah ...tapi aku rasa ..aku bukanlah orang yang sesuai untuk situasi itu sbb....aku ni seorang mama yang garang dan amat tegas!! aku jarang berlembut ngan anak2..pada aku ...sebagai ibu dan bapa..cukuplah sekadar seorang yang lembut dan seorang lagi tegas....ermmm
 Memang aku akui ...kat Taman aku ddk ni ..mmg budak2 takut skit ngan aku .aku ok sebenarnya tp kalau yang kurang2 ajar tuh mmg kena aaaa ngan aku ...anak2 aku faham perangai mama dia...if i say no it means NO ..kalau buat jugak ....
  Yang aku nak sampaikan kat sini ialahh ...kita hendaklah ade masa tegas...dan ade masa berlembut....spaya anak2 tak pijak kepala kita ....mungkin ade yang tak bersetuju dengan kenyataan aku ni ....takpalahh ...anak masing2 cara masing2 .....ye dakk?
  Sebenarnya bukan apa..aku sekadar meluahkan rasa isi hati aku yang sekarang tgh bergelodakkkk......so dr aku melalut2 tak tentu pasal ...aku stop dulu ....dan ambil masa merenung masa lepas ...bukan masa hadapan ....

Friday, February 11, 2011

Apam polkadot ..

 Assalamualaikum ....ramai yang tanya camne nak buat apam polkadot ..alahh apam yang aku amik order masa CNY hari tuh ...haa apam tuh lahh ...so hr ni aku merajinkan diri buat apam polkadot ni sbb ade org nak cth pun rupa apam polkadot ni untuk ditempah bulan 3 ni so aku buatlah 2-3 warna...jom layan resepi dulu k ...

Resepi apam polkadot

260gram tepung gandum yang diayak dengan 3 sudu kecil baking powder
200gram gula castor
1 sudu teh ovellete
3biji telur
esen vanilla
pewarna
150ml air susu tepung.,susu cair leh susu segar pun okey ..
filling tak kisahlah nak letak apa2 pun
inti kelapa ke blueberry ke starwberry ke..kacang merah ke coklat ke ..ish buleh belaka 

itu aje bahan2nya...

ini cara aku ..


telur,gula ngan ovelette pukul bio kembang gileeeeeeeeeer
sampai jd warna putih gituh
pastu masukkan tepung dan air susu selang seli sampaai hbs ....bio sebati sudah tkyh lama2 yg td jekk kna lama..pastuh ...
masukkan jem mcm ni



Kenapa aku letak jem dulu?sbb aku suka cara mcm ni ..hehehehh.Selesai letak jam aku letak adunan warna lain separuh macam ni



Gambo yang atas aku  letak lagi separuh adunan jadikannya 3/4 dr papercup tuh.kalau letak penuh sgt tak chumil jadi kuihnya ..kalau letak 3/4 sedang molek ekekekkekek.Setelah selesai kita bulehlah mengedot apam kita ni ..aku pakai nozel yang halus..yang blh tulis tulisan tuh ...ha nozel tuhlahh ..buat mcm ni ....




Mengikut apa yg aku kaji ...hihihi ish buat kuih kn ade kajian ye dak?ok mengikut apa yg aku kaji ..kalau kita wat dot2nya terlalu kecik..tk nmpk...so bila kita dot2kan beso skitt br jelas kalau dh kukus..buat dot2 mcm ni

 Haa jelaskan?suh ank amik gambo ni...dekat2 gituh ..hihihih..klu blh bentuk dot2nya sama beso ....Meh lyn lg gmbo ..


 Uittt dh  mcm bulan sabit plak dot2 aku tuh hhihihi ...


Dah siap mengedot...hihihi jom kita kukus selama 15minit.Api sederhana yer ..kalu beso dia kembang ..duk chumil....

Kukusan aku pun nk interframe jugak hhihii ...tgk aku ikat penutup ngan kain supaya air tk menitik kat kuih ..okay...
 Dah siapppp tadaaaaaaa....ni perasa emulco...hehehh


Yang ni perasa strawberry ofcozlah yang warna pinkkannn..sedap you gebu hehheh

 Sudah siap dipacking untuk wi sample kat orang nakbuat doorgift bulan 3 ni ehheheh
meh2 kita layan lagi gambo sampai jemu 


Ok ..selesai sudah kita mengedot hr ni ..pasni merotilah plak k ..roti dh perjalanan nak siap ..pasni nak wat roti lain plak hahahah ..gila dah aku hr ni ekekkek ..jom2 kita meroti .............

p/s 
Kalau ade sapa2 yg berkenan nak order blh ..sila tinggalkan comment aku akan bls balik ..warna leh mintak warna apa2 pun ...leh ikut tema ....:)

Thursday, February 10, 2011

Pembantu baruku.....

 Hatiku berbunga-bunga ...llallalallala ..assalamualaikum....allop my friend...hehehe lama rasanya tak post apa2 dlm blog chumil aku ni ...hehehe chumil ke?biolahh aku kata chumil blog aku kan hahahhah ...
  Sebenarnya...hati aku byk suka byk gilang gemilang sbb apa yang aku impikan...inginkan tercapai jua akhirnya.....tadaaaaaaaaaaa apakah itu
'hahahhah....ok meh kita tengok apa yang aku termimpi2 sgt tuh !!

Inilah diaaaa BM...hehehehh ini je yang mampu aku beli ..itupun aku rasa bersyukur sangat2...aku beli ni pakai hasil titik peluh aku....hr tuh ....:)


Baru beli petang tadi ..aku mintak member aku tolong belikan ...amacam ?aku belum cuba lagi ..rasa2 mcm pagi esok aku nak buat hehee ...tak sabar2...haahha
 
 So muka aku sekarang ade senyummmm je setiap minit hahahhah ..suka2


 BM ni brand Cosway ..aku beli ngan hrga RM267...Murah jee...ade oang beli lbh mahal lagi dr harga aku ni .tp aku bersyukur aku dapat gak apa yang aku inginkan tanpa menyusahkan orang lain ..hehehheh
 Bukan setakat roti,kek,donat pizza malah jammm pun blh buat buat dengan kederat mesin ni ...haaa lps ni merotilah aku jawabnya....sapa2 nak order roti mari3 panas2 ..hahhahahha


 Ok...esok aku wat roti ...aku update sbb esok nak balik umah MIL so nak bawak ole2 roti  heheheheh ..pasni jagalahh rotii hari2 aku update sampai aku jemu ok my geng ..love u all ..mekasih sbb sudi berkongsi kegembiraan ngan aku ...Assalamualaikummmmmmmm ..walllaaaaaaaaaa

Monday, February 07, 2011

Selesai sudahhhhhhhhhh

  Assalamualaikumm......wahhh banyaknya sawang ...jap2 nk amik penyapu ..banyak gilos sawang br 4 hr tak kemas umah bersawang mcm ni sekali yer...sowylahh kengkawan yang bertanya bila nak update blogg ..heheh ni br ade masa dan kederat setelahh hbs tenaga aku hari jumaat dan hari sabtu .Orang sedap2 leh g honeymoon ..berpoya2 aku ngadap tepung ngan telur hahahhah ...
    Macam mana projek polkadot aku?okkk beress ..cuma aku jam blurrr skitlahh sbb penat mental dan fizikal ..anyway tq ..pada semua yang terlibat menolong secara langsung atau tak langsung dalam pembabitan kuih aku hr tuh hehehhe ..:)
    Ok berbalik kembali..aku start buat kuih hari jumaat kul 9 pagi lahh lebih kurang ....aku ajak member aku tolong buat...gaji aku bayar bebbb ..bukan tolong kosong ..:) Buat punya buat sampai kul 6.30 petang br dapat 800pcs..perghhhh separuh lagi ..aku cakap  mahu sampai ke pagi ni dng kawan aku Da yg tolong aku buat kuih nilahh,pastuh Da cakap takpalah aku smbung tolng ..lega siott ...sambung balik kl 8 ..korang tahu hbs kul brapa?pukul 3.30pagi...wallaaaaaaaaaaaa hahahhahah sebaik hubby aku tak marah ..lap u lahh my dear hhahahhah:).
 Da tolong sampai kul 1 je ..kesian lak aku tgk dia ...thanks Da ...i really appreciate it ek elehhh cakap omputih plakk hahahha.Mmg giler hbs kul 3.30 pagi ....pg tuh awal bgn nak tolong kenduri plak ..mmg jam aa a ku minggu ni sbb tuh aku lambat nk update blog so layan gambo nakk?
Ni br separuh dr kuih yg aku buat ..ermm 800pcs.anak aku yg snap ...maknya tangan penuh tepung ..
Pintu gerbang khemah....8 buah khemah kooooooooo perghh

haaaa ni laluan dlm khemah yang 8 buah tuh ..

Yang cantik mcm princess ni pengantin  perempuan ..cantikkan?

Yang ni pengantin lelaki ..sama cantik dan sama padan ..

kek fondant 4 tingkat ....tema purplee..so kek pun purplelahh ...:)
Anak aku tukang pgang bunga manggar..ehheh suka ngat dia :) Selesai sudah satu tanggungjawab legaaaaaaaaaa....so nnt korang tgk apa aku nak beli ....check it outt!!

Wednesday, February 02, 2011

roti nasi

 Salamm.......pg ni aku cam lipas kudung hhuhuhu ...berkejar wat nasi hujan ...bekejar wat apam nasi ..dan roti nasi ....ok hr ni aku nk kongsi  resepi Roti Nasi ...Check it out ..layanzzzzzzzz

Roti Nasi ..

  • 80 gram nasi putih
  • 100 ml air
  • 250 gram tepung roti
  • 60 ml susu segar
  • 4 gram dry yeast
  • 2 sudu besar gula
  • 20 gram butter atau marjerin
  • 1 sudu kecil garam

Cara-cara

  1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
  2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
  5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
  6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
  7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
  8. sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.
Kalau nak tips roti ..sila baca entry aku yg pasal roti2 ni ...malas ank cari ..?oklahhh korang sebelum masuk dlm oven spray dulu roti ngan air ....pastuh glis ngan butter before n after baking ...5 minit sebelum masak...buka oven dan spray lagi air ..okayy ..meh kita layan gamboooooooooo


 Gebu dan mengeyangkan ....

 Nie pisau untuk potong roti




 Oklah ckp setkt ni jekk ajad ats pangku aku ..ngah nyusu hihihihi ...type tgn sebelah jek ni ..ok ...tunggu next n3 plak....choww

Persiapan ...

  Opss ...sibuk gilerrr ...aku dah siapkan sikit2 persiapan untuk hr jumaat ni ..Bukan apa aku mmg tak suka kelam kabut ..nnt ht aku tak tenang ..jiwa ade kacau ..haa susahlahh kalau mcm tuh ...so aku prepare yg mana leh prepare...cthnya ..gula aku timbang siap2 ...mcm ni
 Gula aku dah siap packing aku letak dlm bekas besar mcm ni ..ade 43 bungkus maksudnya 43 adunan ...hehheeh ..gula siapppppppppppp
 Bekas pun aku dah siap2kan bersih2 ...senang nnt nak buat ..,,,acuan settle ....:)
 2 mangkuk sudah siap ..ekekkekek ...punyalah semangatkan?hahhah ..itulah aku ..tk suka kerja last minute..membebankan otak aku ...ehehhe cukuplah n3 untuk hr ni ..esok kalau ade masa aku update lagi ..esok aku rasa mcm nak masak nasi minyak ...lauk ayam pencen..ishhh sedap ayam pencen ..biolahh dia pencen pun tapi molutup hahahhaha....beres belaka ..chow..gua mahu masuk titun ..nite salammmmmmmmm