Assalamualaikum.....

Selamat Datang .....
rumah ni rumah aku ..

tk suka takpa ..
suka sila follow yer.
...


Friday, January 21, 2011

Roti Arab

  Assalamualaikum .ahlan wa sahlan .hr ini ana nak bagi resepi dari negeri Arab laaaa ..ini resepi namanya ROTI ARAB.Hari ni ana naik untalahh amik itu resepi ...manyakk sedaplaaa ...deliciouse wahahhahah.Adesss pening aku nak cakap arab...
  Aku amik resepi ni dr My resepi ...:) Nak djadikan cerita..aku wat kuih ni kul 3..kuih ni kena gak perap dalam sejam.Lps aku buat kuih tgh tunggu kuih diperap aku pun bungkuslah kek coklat lembab kawan FB aku ni Tq wana..coz sudi try kek aku.Tepat kul 4 aku siaplah bungkus...then aku nak masuk dapur nak buatlah roti ni..tup tup .anak aku jerit ..mama ade orang datang ?Nak tahu sapa ..my MIL and SIL ..heehheh Langkah kanan dowang ni ..:)
  Aku pun sibuklah didapur menggoreng roti arab ni dapatlah dalam 19 keping ..LICINNNN :) hehehheh.erkk korang tahu tak roti arab camne ruphanya....SIL aku kata dr luaran nampak cam tak sedap je kak lynn sekali makan ade syokkkkk hehehhhe :) Itulahh jangan dipandang luaran shj ...hati didalammmm kasi tgkk ..:)apa kena mengena hati ngan roti arab ni ..lari tajuk2....
 Back to the point ..meh aku tunjuk ngan korang rupha roti arab ..check it outt !!
Iniler rupha Roti Arab ...simple jek kan ..tp sedap wooo ..bkn aku puji diri sendiri ..FIL aku pun kata sedap :).Cicahlak ngan kari ayam .pehhhh masyukk ..tp aku takda kari ayam aku cicah ngan sardin jekkk ..sardin pun sardinlahh sedapppp layannnnnn.ade marii kena gu dia...mak mentua lalu belakang pun tak sedor..ye dak?hehheheh.Malam tadi aku buat plak sbb anak bujang sulung aku tak sempan makan..sardin pun dh hbs...yg petang tadi...siap beli sardin lain suh buat...sian lak aku tgk..buatlah kejap bukan susah pun ...aku syang anak2 aku ..tak tahulah kalau dorang ..ingat ke tak dekat aku tua2 nanti uwaaaaaaaaaaaaa..emo plakklahh,,aku ni hahhahh

Meh kita tgk resepinya ..ringkas dan amat mudah ....

2sudu besar marjerin
2sudu besar gula
2sudu besar minyak masak
500g tepung gandum
6g yis.(setengah peket yis)
air suam 300ml

Amacam senang kan?cara2nya plak ..
marjerin,gula,minyak dan air suam....masuk sekali gaul2...sebati
yis masukkan dlm tepung pastuh tuangkan bahan2 kat atas tuh uli macam uli roti ...perap sejam
buatkan bulat2 kecik..pastuh canai jangan nipis sgt jagn tebal sgt ...dah siap bolehlah di goreng

tips..
uli sampai licin untuk mendapatkan roti arab yg chumil
api kena sedrhana..br kembung kalau kecik dia kecut berut hahhahah
perap malam goreng pagi pun blh..letak suhu bilik je..takpa
buat frozen pun blh..

Layan gambo lagi

Nampak tak kuah sardin sempoi tuh ..sardin tuh anak bujang aku yg sulong masak ..ermm kena blaja2 gak masak ..aku mana ade ank pompuan ..mati terkejut aku ,semua aku kena buatlah jawabnya kalau aku tak slow2 ajar anak2 aku masak kan kan kan?

Aku rasa resepi sardin takyah kabolah ..takkan tak tahu kan?simple berdimple kapadia jekk.eekkekk...Korang tahulah kalau hr jumaat aku mmg takleh nak update sungguh2..beselahh big bos ade hahahhah.

Sampai disini saja sayang ..heheheh (lagu tuh bkn aku jiwang) tak mainlah jiwang2 dlm blog ni aku ni jiwa kental hahhah ..so sayonara all...tq sbb sudi baca n3 aku ni..daaaaaaaa

2 comments:

  1. salam Lynn...
    anak ita hari tu baru tya mak pandai tak buat roti arab.... dia kata dia pernah makan sedap! ni tgk lynn dah letak resepi kat sini... nak kena cuba ni... ita masuk list ye! nanti nak cuba buat... TQ

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaaa...
    dah lah lapar nie..

    T_T

    ReplyDelete