Assalamualaikum.....

Selamat Datang .....
rumah ni rumah aku ..

tk suka takpa ..
suka sila follow yer.
...


Tuesday, February 01, 2011

Kek Karamel ...

   Tadi kan aku dah cakap..aku ade wat kek ..ni haaa kek karamel jeekk...mesti korang pernah tgk ..kek yg paling glamer dkt Kongsi Resepi ..dan pada aku kek yg sedap!!..anak2 aku cukup suka ..termasuk akulahh .:).Hubby aku tak suka sbb dia kata manis ..even aku dah kurangkan kuantiti gula..ermm tak suka takkan ank paksa yer dak?
  Aku rasa kek ni pada mulanya amat susah sbb kek ni banyak sgt ...bahagiannya ..a,b,c dan d...bila dah buat oklah takdalah susah sgt ..kena ade teknik2 dan tips nak bg kek chumil dan mabeles ..heheheheh.Jom kita layan gambo dulu k..


 Sebelum bakar ....tak chumil pun biasa2 je ...soft jer colour kan?
  Sudah siap dibakar .....jeng3
   Setelah diterbalikkan ..nampk tak gula hangus tuh smoothh jee kan kan kan?
 Pandangan sisi kek ....:)
 Bagi kat jiran sebelah skit ..hehheheh
  Memang sedap mabeles .....!!

 Kek ni aku wat kul 3petang siap kul 5...5.30 habis dahh ..boleh?aku mmg kena wat banyak..kek ni ..sekali wat kena 2 biji br kena ngan anak2 aku yang kuat2 sihat2 ni hahahahha. Resepi ni mmg susah pada mulanya kalau korang tgk tapi ...dah buat sekali dah tahu cara ...insyaallah ...boleh .Jom kita tgk resepi
saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan
Sowi yer ..aku copy n paste je ..kat discussion Kongsi resepi ni ...bukan apa nak menulihnya ...panjang hahahha alasan semata2 ..adekah aku semakin malas..bukan aku nak menjimatkan tenaga aku ...nak buat kuih jumaat ni hehheh .....Ade masa buatlahh aku gerenti korang mesti suka..kek ni ...ok ..check it out next n3..just 4 u all ..











No comments:

Post a Comment