Assalamualaikum.....

Selamat Datang .....
rumah ni rumah aku ..

tk suka takpa ..
suka sila follow yer.
...


Friday, January 14, 2011

Apam Nasi aka Apam Beras aka Apam Eno ????

Apakah itu?

            Korang ingat tak apam eno...n3 yg aku buat hr tuh ....kan aku ada cakap aku dpt resepi yg tak payah menggunakan Eno?  Inilah dia apam nasi...Lebih kurang je ngan apam eno..tp resepinya lebih mudah dan yang paling penting JIMAT!! sbb tak payah beli ENO!! Hahhahahah..teruk betul aku ni tp mmg jimatlah..brg2 yg ade kat umah je pakai tak yah beli...:)

          Petang td aku tak sempat nk update blog sebab aku wat 2 jenis makanan. Tamak tuh ..sampai 2..Apa nak buat mmg keluarga yg suka makan, dpt maknya yg suka masak....so apa lagi  ...hr2 makanan hari2 makanan sampai anak aku akhim..celik je mataaa....mama ade makanan apa??pg2 buta kul 6...adess anakku.
Nak tahu hr rehat aku hr apa..??yg aku cuti tak buat sarapan?ESOK!! kat terengganu ni cuti hr jumaat..so jumaat aku mmg order ngan hubby..nak tahu apa?ROTI CANAI....hahahhah.Cukup 3 bulan badan aku mcm roti ..Jangannnnnnnn!! OH!!! Tidakkkkkkkkkkkkkkkk

Sudah lari tajuk ni....kowang nak resepi ke?Apam ni mmg gebu ...gedebassss....aku wat satu adunan je..mmg cukup..banyak.Ini resepinya simple and easy but yummy hahahhaha

Bahan2nya
2 cawan nasi    ( bukan tapai nasi..mmg nasi...nasi lebih2 tak hbs makan..jgn nasi Basi plak :)
2 1/2 cawan air 
1 cawan brown sugar  cakap melayunya  gula coklat??hahahha gula perang
3/4 cawan gula biasa
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 sudu kecik mauripan  (  kaya mauripan ni aku asyik promote jenama dia jekk :)

Itu jekk senang kan bahan2nya.
Nasi ngan air ngan gula blender sampai hancussssssssss...
Masukkan tepung gandum,tepung beras dan mauripan dalam adunan yg diblender tadi kacau.Perap selama 3 jam dalam bekas yg bertutup..mcm tupperware ke.Bio kembang setaman.Pastuh masukkan dalam bekas kecik2..kukus 15 minit.Siap hidang ..sapperdekkk

Aku mmg suka bg tips...sbb aku blajar dr pengalaman yg aku buat.Kongsi ngan kawan2...
Tipsnya
1) Nasi hendaklah diblender hancusssssssss giler supaya kuih akan gebu.
2)Bekas2 kecik kena sapu ngan minyak.Aku sapu ngan marjerin sng sbb brush dia ade...kalau tak kuih akan melekat susah nak keluarkan.Itulah yg terjadi kat aku petang tadi...cisss mujur aku cepat bertindak..loyang pertama susah skit nak keluarkan.
3)Mcm biasa api kena BESO.

2 comments:

  1. Haa...Yang ni memang simple. Bahan semua dah ada kat umah. Cuma kena seru mood R je :)

    -Dina-

    ReplyDelete
  2. simple kan Dina..trylahh karang kalau dh siap leh upload kat FB ..ok :) tq jenguk blog akak

    ReplyDelete