Assalamualaikum.....

Selamat Datang .....
rumah ni rumah aku ..

tk suka takpa ..
suka sila follow yer.
...


Wednesday, February 02, 2011

roti nasi

 Salamm.......pg ni aku cam lipas kudung hhuhuhu ...berkejar wat nasi hujan ...bekejar wat apam nasi ..dan roti nasi ....ok hr ni aku nk kongsi  resepi Roti Nasi ...Check it out ..layanzzzzzzzz

Roti Nasi ..

  • 80 gram nasi putih
  • 100 ml air
  • 250 gram tepung roti
  • 60 ml susu segar
  • 4 gram dry yeast
  • 2 sudu besar gula
  • 20 gram butter atau marjerin
  • 1 sudu kecil garam

Cara-cara

  1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
  2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
  5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
  6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
  7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
  8. sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.
Kalau nak tips roti ..sila baca entry aku yg pasal roti2 ni ...malas ank cari ..?oklahhh korang sebelum masuk dlm oven spray dulu roti ngan air ....pastuh glis ngan butter before n after baking ...5 minit sebelum masak...buka oven dan spray lagi air ..okayy ..meh kita layan gamboooooooooo


 Gebu dan mengeyangkan ....

 Nie pisau untuk potong roti




 Oklah ckp setkt ni jekk ajad ats pangku aku ..ngah nyusu hihihihi ...type tgn sebelah jek ni ..ok ...tunggu next n3 plak....choww

1 comment: