Assalamualaikum.....

Selamat Datang .....
rumah ni rumah aku ..

tk suka takpa ..
suka sila follow yer.
...


Wednesday, January 12, 2011

Gebu tak?

Gebu tak??

Ni namanya roti naik....naiklah sgt :) Roti ni aku buat inti sardin jekk....sedap marvellous (ye dok eja ni) ekekekk
Tq tuan empunya resepi...kak Shasha rasanya nama dia..sory kak sy ni pelupa skit:)..tp kali ni aku derhaka...skit..ampun2..
Nk resepi? Blh2...

ROti naik .....

Bahan A
Yis 11gram(samalah ngan sepeket yis tuh)
air suam(betul2 suam..jgn panas nnt yis mati)
Gula 1 sudu beso
Bahan2 kat atas masuk dlm tupperware bekas air anak2 kita g sekolah tuh...nak thu sbb apa guna tupperware..supaya kita tahu yis tuh hidup ke mati.Kalau hidup yis tuh akan naik tinggi..kalu duk situ ler je..maksudnya innalillah dlm tong sampah.:)

Bahan B
2sudu marjerin(yg ni bleh tuko ngan shortening)

Bahan C
1cawan gula dilarutkan dgn air panas 1/2 cawan (larutkan ye)

Bahan D
2cawan tepung roti dan 2 cwn tepung gandum(resepi asal 3cwn tepung gandum dan 1 cawan tepung gandum..yg ni wat cover kalau terlembik ..heheehh)
 Aku tmbh bread improver dan softener..bg gebu mantop gituh. (satu sudu kecik je setiap satu)


Cara2nya
   Buat bahagian C dulu sejukkan ..yg gula tadi.Lepas tuh bahagian A..bg Yis naik.Dah buat semua tuh buat bahagian D plak ( tinggalkan secawan tepung gandum amik 3cawan dulu.....)campur ngan bahagian B..yg marjerin tadi....gaul sebati..aku takda BM...aku uli pakai tangan je...sbaik takde tumbuh muscle lagi..kalau tak katang aku hahhahah..katang adeah bhs ganu...ye kot.maksudnya de musclelah.Ok2 back to roti ....

     Setelah yis naik ...masukkan dalam adunan tadi bersama2 ngan air gula yg tlh disejukkan...apalagi gaul dan ulilah ..kalau ade BM..bio BM wat kije 15 minit.Kalau takda BM tangan wat kerja 25 minit ..pehhhhhhhhh lama giler..(adunan menjadi tak lekat kat tangan dan elastik..bkn lastik tau)
 
    Selesai uli ..kita perapkan doh tuh selama sejamm...tunggu lagi.Buat roti ni mmg memerlukan kesabaran yg luar biasa..:) Setelah selesai sejam...amik doh..buatlah bentuk2 yg disukai ...ikut sukalahh ...Haa kalau nak tahu doh ni aku dah cuba untuk wat pizza,donat,roti yg ade inti pun blh..dan yg sewaktu dgnnya..leh gituh?Setelah selesai buat tunggu lagi naik....dah namanya roti naik ..kenalah sabo...dalam sejam lagi ...Dah naik gith bakolahh ...180',selama lebih kurang 20minit sampai gelap skt permukaan roti..

Anda nak tips roti??sila baca

Nakkan permukaan kulit roti cantik?semburkan air pada roti sebelum bakar...dan 5 minit sebelum selesai masak..sembur air lagi.
Kalau nak adunan lebih lembut...10minit kita uli pakai tangan..10minit lagi ambil plastik bersih dan masukkan skit marjerin  sikit je...masukkan adunan...dan penyek2kan adunan,lenyekkan dia...adunan akan bertambah gebu....
Pastikan yis anda hidup :)

Ini ade lagi tips...pernah buat roti tidak berapa naik dan strukturnya agak rapat??Nak tahu knp jd mcm tuh??Meh kita semak sama2

1)Tidak menggunakan tepung berprotien tinggi
2)Garam berlebihan
3)Tidak mengembang dgn cukup
4)Suhu ketuhar terlalu rendah

Ade kaedah untuk mengatasinya ..jgn ghisau

1)Gunakan tepung yg betul
2)Pastikan kuantiti garam seperti yg dicatat dlm resepi
3)Tentukan doh mengembang dua kali ganda dr saiz asal
4)Pastikan ketuhar dipanaskan setengah jam sebelum memasukkan doh

Cukuplah dulu....esok2 bg tips lain plak...:)

No comments:

Post a Comment