Assalamualaikum.....

Selamat Datang .....
rumah ni rumah aku ..

tk suka takpa ..
suka sila follow yer.
...



Friday, January 28, 2011

Sejarah kek perkahwinan

Hehheh ..hr ni aku nk ckp pasal sejarah ..asyik2 wat kek tapi tak tahu asal usul kek.Ok ni ialah sejarah kek perkahwinan..Teringat dulu2 zaman aku muda2 remaja..nilah bab yang paling aku tak suka...mencikkkk giler..sbb apa ?kena menghafal..dpt plak cikgu jenis ...ngajar baca terus buku teks...adess leh menguap sampai berair2 biji mata hehehh
  Seni menghias kek dipercayai bermula di Eropah pada zaman Ratu Elizabeth.Pada masa itu kek buah dibalut dgn badam lenyek dan dibuat dalam pelbagai bentuk menarik untukk dipersembahkan kepada golongan diraja dan bangsawan.Idea untuk menghias kek dipercayai hasil daripada pelbagai teknik kulinari yang dibawa masuk ke England melalui penjajahan empayarnya.
  Ketika itu,ek perkahwinan hanyalah kek buah yang dibuat kecil-kecil dan dibalut ngan badam lenyek yang melekit (kemudiannnya dikenali sebagai marzipan)

  Apabila charles II pulang dari Perancis untuk mengambil alih takhta pada tahun 1660,beliau membawa tukang tukang masak Perancis kegemarannya ke England.Tukang2 masak tersebut mendapati kek dengn badam lenyek tidak menarik dan kurang enak,lalu menggantikan badam lenyek dengan gula yang dicairkan.Hasilnya kek menjadi lebih cantik dan lebih manis.
  Idea menghias kek menggunakan gula mulai tersebar dan sangat diminati oleh para chef di Eropah ,menyebabkan mereka mula berlumba-lumba untuk menghasilkan ciptaan yang menarik kerana masing2 mahu hasil kerja mereka dihidangkan di atas meja diraja ( hasil kerja yang dihidangkan dalam santapan diraja adalah penghormatan trtinggi untuk seseorang tukang masak ketika itu.Hasil daripada persaingan inilah lahirnya pelbagai idea kreatif menghias kek.
 Tidak lama selepas itu,kek perkahwinan bertingkat menggunakan tiang mula dicipta.Secara traditional kek perkahwinan dibuat tiga tingkat sebagai simbolik tiga peringkat perkahwinan brlaku dalam perkahwinan...pertunangan ,perkahwinan dan keabadian.

Sumber The Essential Cake Decorating Guide,Thunder Bay Press 2001)

1 comment: